e-module Herstellen na seksueel geweld

Gevolgen van seksueel geweld op lange termijn

Het meemaken van een nare seksuele ervaring kan gevolgen hebben op de langere termijn. Zo weten we bijvoorbeeld dat 45% van de vrouwen en 65% van de mannen na het meemaken van een verkrachting het risico loopt op een posttraumatische stressstoornis.

Reacties na seksueel geweld

Stressreacties na seksueel geweld
Als je een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, dan kun je direct daarna last krijgen van stressreacties. Zoals: een verdoofd gevoel, slapeloosheid, angst en boosheid. Dit zijn heel normale reacties. Belangrijk om te weten is dat deze stressreacties meestal na een tijdje minder worden. Zijn de stressreacties na vier weken nog niet minder geworden, dan is de kans groot dat je een posttraumatische stressstoornis hebt.

Posttraumatische stressstoornis na seksueel geweld

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) betekent dat het niet lukt om de nare gebeurtenis(sen) te verwerken. Je blijft eraan denken, terwijl je je best doet om er niet aan te denken. Je bent snel boos en denkt negatief over jezelf en anderen. Het is heel vervelend om een PTSS te hebben. Vaak gaat een PTSS samen met somberheid of een andere stoornis. Het is belangrijk om van die PTSS af te komen met een traumabehandeling. Ook omdat je met een PTSS een groter risico loopt om opnieuw slachtoffer te worden van seksueel geweld.

Herinneringen die blijven terugkomen na seksueel geweld
Ook als je professionele hulp hebt gehad om misbruik te verwerken, en ook als het misbruik lang geleden is gebeurd, kunnen de vervelende emoties terugkomen. Het kan zijn dat bepaalde gebeurtenissen in je leven het trauma weer oproepen. Bijvoorbeeld bij de start van een nieuwe relatie of het krijgen van kinderen. Ook kan het zijn dat je als volwassene pas begrijpt wat er in de kindertijd allemaal met je is gebeurd.

Revictimisatie

Tweederde van de personen die seksueel geweld meemaakt, maakt dit zonder therapie opnieuw mee. Dit heet revictimisatie. Hoe werkt dit nou precies? Het meemaken van een nare seksuele ervaring kan je kwetsbaar maken. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van schuldgevoelens, een posttraumatische stressstoornis en/of een laag zelfbeeld. Als je hier geen hulp bij zoekt, kan deze kwetsbaarheid ervoor zorgen dat iemand opnieuw over jouw grenzen gaat. Het is dus belangrijk dat je hulp zoekt na het meemaken van seksueel geweld. Dit om herhaling te voorkomen.

Jessica werd als jong meisje misbruikt
door haar opa. Beluister hier haar verhaal.

Goed om te weten...

Wat je ook heb meegemaakt en wat je klachten ook precies zijn; je kunt altijd terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. Of het nu kortgeleden is dat je seksueel geweld meemaakte of lang geleden. Je kunt met ons bellen of chatten voor informatie en advies.