Hoe vaak komt seksueel misbruik van kinderen voor? Waarom zwijgen kinderen over seksueel misbruik? Hoe reageer je als leerkracht als een leerling je over seksueel misbruik vertelt? Wat doe je als leerkracht als je seksueel misbruik vermoedt? Op de website van het Centrum Seksueel Geweld en op haar YouTube-kanaal is vanaf vandaag een serie korte video’s (vlogjes) te vinden voor leerkrachten van basisscholen die antwoord geven op veel gestelde vragen van deze beroepsgroep over seksueel misbruik bij kinderen.

Gemiddeld zit in iedere klas één kind dat seksueel wordt misbruikt of in het verleden seksueel misbruikt is. Leerkrachten kunnen hierin veel betekenen voor deze leerlingen. Door aandacht te besteden in de klas aan seksualiteit, aan wensen en grenzen, aan leuk aanraken en niet leuk aanraken. En door een veilige haven voor deze kinderen te zijn.

Iva Bicanic, landelijk coördinator van het Centrum Seksueel Geweld, legt in de video’s op een laagdrempelige manier uit waar leerkrachten tegenaan kunnen lopen als zij te maken krijgen met een kind dat seksueel misbruik heeft meegemaakt. Leerkrachten die na het bekijken van de vlogs meer vragen hebben, kunnen daarvoor terecht bij het Centrum Seksueel Geweld.

De video’s zijn gemaakt met steun van de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving en in samenwerking met Stichting Schott in de Rose Producties. De vlogs voor leerkrachten van basisscholen zijn de tweede in een serie voor verschillende doelgroepen. Eerder verschenen korte video’s voor zorgprofessionals, later volgen video’s voor onder anderen ouders en naasten. Binnenkort komen er ook korte video’s voor kinderen zelf.

Bekijk de vlogs voor leerkrachten.