Opinie: Actieplan tegen seksueel geweld hard nodig
16-09-2021
Er moet een nationaal actieplan komen tegen seksueel geweld en kindermisbruik. Dit schrijven de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Rutgers, Amnesty International en het Centrum Seksueel Geweld in een opiniestuk dat in het AD verscheen. Vandaag vergadert de Tweede Kamer over dit enorme probleem.
In Nederland schieten we op veel fronten tekort om jonge mensen te beschermen tegen seksueel geweld. Een fundamentele verandering is nodig, zowel qua wetgeving, beleidsuitvoering als in de maatschappij. Daarom moet er zo snel mogelijk een betere wet tegen verkrachting en een nationaal actieplan tegen kindermisbruik en seksueel geweld komen, vinden de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Centrum Seksueel Geweld, Rutgers en Amnesty International.
Angst, loyaliteit, schuld en schaamte
Seksueel geweld tegen kinderen en jongeren tast datgene aan dat we als samenleving willen koesteren en bewaken: de gezonde ontplooiing van de toekomstige generatie. 14% van de meisjes en 3% van de jongens onder de 25 jaar heeft seksueel geweld meegemaakt. Ongewenst gedrag zoals betasten komt nog veel vaker voor. Slachtoffers praten hier vaak niet over vanwege angst, loyaliteit, schuld en schaamte. De gevolgen kunnen ernstig en langdurig zijn, en ook de directe omgeving raken. Als het gaat om misbruik van kinderen maakt bijna de helft zonder hulp later opnieuw seksueel misbruik mee.
Knelpunten
Er zijn daarom verschillende knelpunten die aangepakt moeten worden. Zo wordt er niet structureel ingezet op preventie, beschermt de huidige wetgeving slachtoffers onvoldoende, krijgt slechts een klein deel van de slachtoffers passende behandeling, zijn de wachttijden bij politie, justitie en de (jeugd-)GGZ te lang, en lukt het voorkomen van (herhaald) daderschap nog steeds onvoldoende. Het belang van seksuele vorming wordt nog onvoldoende onderkend. Bovendien is versnippering van financiering een groot probleem.
Al deze knelpunten zijn niet op te lossen met een optelsom van vluchtige nieuwe ideeën. Daarom moet er een nationaal actieplan tegen kindermisbruik en seksueel geweld komen met aandacht voor preventie, signalering, zorg, behandeling en goede wetgeving. Met daarin onder meer seksuele vorming en campagnes die ook aandacht hebben voor de online wereld van kinderen en jongeren. Met een landelijk en makkelijk te benaderen entree voor slachtoffers waar professionals van verschillende disciplines samenwerken, in plaats van tientallen meldpunten. Met een nieuw wetsvoorstel Seksuele Misdrijven waarbij instemming centraal staat en slachtoffers beter beschermd worden. En met structureel extra geld om de achterstanden bij de zedenpolitie weg te werken.
Urgentie
Vandaag vergadert de Tweede Kamer over dit enorme probleem. Er zijn alleen nog geen tekenen dat de urgentie wordt gevoeld. Het wetsvoorstel Seksuele Misdrijven dreigt zelfs op de plank te blijven liggen tot na de formatie. De Tweede Kamer kan donderdag het verschil maken. De aanpak van kindermisbruik en seksueel geweld moet de hoogste prioriteit krijgen.
Dagmar Oudshoorn, directeur Amnesty International Nederland
Iva Bicanic, directeur-bestuurder Landelijk Centrum Seksueel Geweld
Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen
Ton Coenen, directeur Rutgers