DEN BOSCH – Het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch voelt zich ‘maatschappelijk verantwoordelijk’ om een extra locatie te openen waar slachtoffers van seksueel geweld zich kunnen melden en laten onderzoeken.
Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) in Brabant-Oost heeft al zo’n locatie in het ziekenhuis in Eindhoven, maar het personeel daar staat vanwege het almaar stijgende aantal slachtoffers onder grote druk. ,,We zijn op dit moment aan het onderzoeken of het praktisch realiseerbaar is”, aldus een woordvoerder van het JBZ. Mocht het haalbaar zijn, dan kan het ziekenhuis in Den Bosch op z’n vroegst begin volgend jaar bijspringen.
Dat het CSG Brabant-Oost het sinds de opening in april vorig jaar druk bleek al uit de laatste jaarcijfers. In 2017 kregen ze 192 meldingen; twee keer zoveel als gemiddeld. Maar de drukte blijft onverminderd voortzetten. Halverwege dit jaar zitten ze al op ruim 150 slachtoffers (voornamelijk meisjes en vrouwen tussen de 12 en 24 jaar). Bij het CSG in West-Midden Brabant staat die teller op 37. Hoe kan dat? #metoo zorgde er door heel Nederland al voor dat meer slachtoffers zich meldden. Maar waarom zijn het er juist in Brabant-Oost zo veel? De politie kan over de cijfers niet veel zeggen. Het gaat ook niet altijd om de ‘kinderlokker’ of de ‘man in de bosjes’. Seksueel geweld vindt veel plaats binnen de vrienden-, familie- of kennissenkring. Maar echt onderzoek naar alle CSG-meldingen is nog niet gedaan. ,,Een directe verklaring van deze hoge cijfers is daarom moeilijk te geven”, aldus de politie.
Maar wat is een CSG nou precies?
Het begint met een 0800 nummer dat 24 uur per dag bereikbaar is. Vanuit daar, of als je je meldt bij de politie, je huisarts, je maatschappelijk werker of de GGD wordt je doorverwezen naar iemand van het CSG die je meestal naar het ziekenhuis waar ze forensisch, medisch onderzoek doen stuurt. Voor de regio Brabant-Oost is dat in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven en voor de regio Midden-West Brabant in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Op de Spoedeisende Hulp is een aparte ruimte waar een team (een speciaal opgeleide verpleegkundige, een forensisch arts een zedenrechercheur en een forensisch opsporingsagent) je opvangt. Er volgt een forensisch onderzoek voor het het veilig stellen ze bewijsmateriaal, waaronder DNA en foto’s. Je krijgt eventueel preventief HIV- of SOA-medicatie. En bij letsel wordt je medisch onderzocht; bij ernstig letsel meteen opgenomen.
,,De volgende dag belt een casemanager die de rest van het proces begeleidt”, legt coordinator van het CSG in Brabant-Oost Susanne van Gog uit. En dat zijn altijd experts van CSG die ook werken bij Slachtofferhulp, of de GGD (Soa-, ambulance- of jeugdverpleegkunde) Is er media-interesse? Dan wordt ook dat begeleid door iemand via het CSG. Vier weken lang. Daarna kan er doorverwezen worden. Er is een samenwerking met De La Salle, Veilig Thuis, Reinier van Arkel, de GGzE en Herlaarhof.
Het enige dat het slachtoffer hoeft te doen is zich melden. Maar dat lijkt vaak al moeilijk genoeg. ,,Wij hebben het heel druk, maar het is maar een topje van de ijsberg’, weet Susanne van Gog. De grootste groep slachtoffers meldt zich nog altijd niet”, aldus Van Gog. Iva Bicanic, landelijk coördinator CSG daarover: ,,De neiging van slachtoffers is om direct na een aanranding of verkrachting te gaan douchen en erover te zwijgen. Ze hebben vaak last van angst, schuld en schaamte en beseffen zich mogelijk onvoldoende dat er in die eerste week kansen liggen voor hun gezondheid, de verwerking en het doen van aangifte. Onze schatting is dat wij nu maar twee procent van het totaal aantal acute slachtoffers zien.”
Lees het artikel hier.